СУСПІЛЬСТВО
СИЛА ЖИВОЇ ЇЖІ

Чимало сучасних людей живуть у гіперактивному ритмі, коли потрібно бути скрізь і всюди, а щоденна робота в офісі, здобування другої вищої освіти, курси з водіння, до яких нарешті «дійшли руки», друзі з якими зрідка вдається вирватись кудись, більше виснажують, аніж заряджають чимось новим. Мабуть кожен із нас починав бігати щоранку, ходити до спортзалу після роботи, кидати палити, сідати на дієту, відмовлявся від кетчупів і майонезів, обіцяв собі пити менше кави, або й зовсім перейти тільки на трав’яні чаї. Чи як мінімум прокидався вранці з думкою про те, що варто вже щось змінювати у своєму житті. Якщо Ви впізнали себе – цей текст написаний для Вас, якщо ж ні, або ж якщо ваше здоров’я абсолютно не турбує, можете перегортати сторінку.

За кордоном популярною практикою є волонтерство, фактично кожен другий американець витрачає частинку свого життя для того, щоб поволонтерити та принести користь суспільству. В Україні розповсюдженою думкою є те що волонтер – це людина, яка, перш за все, допомагає у якісь вузькій спеціальності, але поспішаємо повідомити вас, що це не зовсім так. Насправді не обов’язково обмежуватися лише однією сферою, є свого роду «універсали», які і в свято, і в будні працюють на благо ближніх.

Днями до редакції газети «Барчани» завітав Сергій Галак. Його важко назвати людиною однієї спеціальності, адже він допомагає скрізь і всюди. Наше знайомство з цим паном розпочалось з цікавої ідеї, яку він крок за кроком реалізовує. Поки його перші спроби були на базі центру соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями «Еверест», де він займався переробкою яблук у смачний і поживний фреш для вихованців. У планах у активіста найближчим часом охопити дитячі садочки і місцеві школи.

«Різнобарвні коробки соків з прилавків заполонили магазини, але яскрава етикетка не гарантує того, що напій втамує не тільки спрагу, а й принесе користь. Не всі знають про те, що існує суттєва різниця між соком, нектаром і напоєм, що містить сік. Вона полягає у частці натуральної складової. Соки вважаються найбільш корисними, оскільки саме вони і є стовідсотковим соковим продуктом. У свою чергу вони поділяються на такі різновиди: прямого віджиму і відновлені. Перші виготовляють зі свіжих фруктів або овочів в безпосередній близькості від місця їх збору. Коштує такий продукт досить недешево, до того ж має невеликий термін придатності – до 3-х місяців. Не дивно, що в наших магазинах соки прямого віджиму зустрічаються досить рідко. Більшість виробників випускають соки, відновлені з концентрату шляхом додавання води. Завдяки такій технології соки з апельсинів та інших

екзотичних фруктів стало можливим робити навіть в Україні. Концентрат – це той же натуральний сік, з якого шляхом випарювання видалили більшу частину води. Надалі при відновленні концентрату виробник повертає в нього вихідну кількість рідини. Такий сік зберігається значно довше – до 12 місяців.

Незважаючи на те, що відновлені соки також називають стовідсотковими, в своїй натуральності вони явно поступаються продукту першого віджиму. Адже в процесі виробництва концентрату випаровується частина вітамінів і ароматичних речовин, втрати яких на заводі поповнюються штучним шляхом. Тішить одне: в обох видах соку не допускається вмісту хімічних консервантів, барвників і штучних ароматизаторів», – поділився пан Галак.

«Натомість нектар – це продукт, що містить лише від 25% до 50% натурального соку, решта – це вода, цукор, мед. Нектари, як правило, роблять з тих плодів, з яких неможливо приготувати сік через насичений кислий чи солодкий смак або через нестачу в них рідини. До таких фруктів належать вишня, порічки, смородина, персик, банан, абрикос, манго. Однак є фрукти, з яких можна робити як соки, так і нектари – апельсин, грейпфрут, груша та інші.

Крім соків та нектарів, існують ще напої, що містять сік. У них складова натурального соку ще менша, ніж у нектарах – від 10% до 40% (в овочевих напоях). Крім цукру й лимонної кислоти, у них допускається присутність штучних ароматизаторів, фарбників, замінників цукру, стабілізаторів м’якоті й інших харчових добавок. При виготовленні напоїв, що містять овочеві соки, можуть додаватися сіль, оцет, спеції, трави», – розповідає Сергій Галак.

Соки-фреш активіст вважає еліксиром молодості і довголіття. Вони, на відміну від консервованих соків, містять понад 80% так званої «природної води». Які, як і рослинний цукор, вітаміни, ферменти і мінеральні речовини легко засвоюються організмом і поповнюють його запаси.

«Пити фреші потрібно за годину до їжі. Якщо ж вживання свіжих соків поєднати з вживанням страв, то ефект від них буде мінімальний. Напій необхідно випити відразу після того як віджали. По-перше, корисні речовини стикаючись з соковитискачем і повітрям втрачаються. По-друге, свіжовичавлений сік швидко розшаровується і втрачає свої смакові якості. Ще одна порада: фреші краще змішувати один з одним. Так можна перекривати одним соком смакові якості іншого. Наприклад, сік з селери доведеться не до смаку більшості людей. Але якщо його змішати з іншим, то можна приготувати смачний, а найголовніше корисний коктейль».

Але цілком зрозуміло, що жоден сік, навіть найбільш якісний, не зможе замінити свіжовичавлений фреш, приготований з любов’ю. Активіст вважає,

що для того, щоб їжа приносила справжню користь потрібно, перш за все, готувати її з внутрішньою гармонією, позитивними думками і найкращими побажаннями до тієї людини, яку плануєш пригощати.

Інна ТКАЧУК

P/S.: Сергій Галак готовий щодня витрачати кілька годин для приготування свіжовичавленого фрешу для вихованців шкіл та садочків. Соковитискач у активіста уже є, але йому потрібні фрукти або овочі. З пропозиціями звертайтесь до редакції газети «Барчани».

 

 <<<