Карта інвестиційної привабливості
Ми в соцiальних мережах
Погода в місті
При зверненні до міської ради, чи було вирішено Ваше питання?
Так
Ні
Проголосувало: 12
Новини
БАРСЬКЕ  РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Барське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що з початку року в Барському районі зареєстровано 1 випадок ботулізму, де постраждалий пов’язує своє захворювання з вживанням м’ясної консерви домашнього приготування. 
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Це досить важке захворювання токсикоінфекційного характеру. Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений у більшості випадків споживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби домашнього консервування, м’ясні, рибні консерви домашнього виготовлення (тушонки, паштети), які герметично закриті в банки, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні вироби домашнього виготовлення. Існує поняття «гніздового» інфікування продуктів збудником ботулізму і утворення токсинів - токсини заражають лише деякі фрагменти, поступово поширюючись по всьому продукту. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Коли Ви бачите найменше здуття кришки, виявлення невластивого запаху або вигляду продукту (рідина стала каламутною і з’явилася піна та ін.) це є причиною для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки - такий продукт підлягає знищенню! 
З огляду на зростання випадків захворювання населення на ботулізм, необхідно дотримуватись ряд вимог при приготуванні та споживанні домашніх консервів, м’ясних та рибних продуктів, які готуються в домашніх умовах. При готуванні в домашніх умовах консерви слід автоклавувати при температурі 120 град С протягом 30-40 хв. У такому режимі спори збудника ботулізму гинуть повністю. Основним при консервуванні в домашніх умовах є дотримання чистоти сировини. Тому чим ретельніше промита риба, м'ясо перед консервуванням та дотримані вимоги щодо недопущення забруднення м’язових тканин вмістом кишківника при видаленні нутрощів, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Слід ретельно стерилізувати банки, кришки, посуд, спеції. Приготовлені в домашніх умовах сирокопчені окістя, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв. Продукти, закриті герметично в банках, необхідно зберігати при низькій температурі (0-3 град С). При відкриванні консерви, продукцію необхідно спожити у цей же день. 

Ботулізм є швидко прогресуючим захворюванням, тому спеціалісти Держпродспоживслужби вкотре закликають бути уважними у виборі продуктів харчування, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, консерви а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Ще раз нагадуємо, що перші симптоми ураження ботулізмом можуть проявитися через декілька годин або ж протягом 10 діб, залежно від дози отрути, яка потрапила в організм. Ознаки ботулізму відрізняються від загальних клінічних симптомів харчових отруєнь і характеризуються важким ураженням нервової системи з виникненням парезів і паралічів м'язів органів подиху, порушенням дихання та ковтання. Порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, може змінитися тембр голосу. Розвиток септичних ускладнень та дихальної недостатності може бути причиною смерті. При наявності перших симптомів недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою, тому що дуже важливо якомога швидше, протягом 1-4 діб після отруєння, ввести спеціальну сироватку для нейтралізації ботулотоксину. 
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. 

Підготувала Вікторія Котясь, лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Барського районного управління ГУДПСС у Вінницькій області

 <<<