Карта інвестиційної привабливості
Ми в соцiальних мережах
Погода в місті
При зверненні до міської ради, чи було вирішено Ваше питання?
Так
Ні
Проголосувало: 0
Новини
ПІЛІНГ ЯБЛУЧНОЮ МАСОЮ І ВАННА З СОКОМ: НА ВІННИЧЧИНІ РЕАЛІЗУЮТЬ ПРОЕКТ “ЯБЛУНЕВИЙ ШЛЯХ”

Дві ОТГ Вінниччини – Барська та Северинівська – підписали меморандум щодо розвитку туристичного потенціалу на своїх територіях та створення “Яблуневого шляху”. Завдяки цьому для туристів на Вінниччині з’являться яблуневі ванни та масажі, а фермерів навчать не лише вирощувати та продавати плоди, а й виготовляти з яблук нову продукцію. 

Зазначимо, що сьогодні 51% виробнитцва українських яблук зосереджено у Тиврівському, Барському, Жмеринському та Муровано-Куриловецькому районів і Вінниччина є стабільним лідером з виробництва плодово-ягідної продукції.

Це спонукало шукати нові можливості розвитку територій із залученням інвестицій та розвивати впізнаваність регіону на всеукраїнському та міжнародному ринках. Том увиникла ідея створити “Яблуневий шлях”, який надасть поштовх двом громадам регіону розвивати свої можливості, зокрема у сфері туризму.

Проект “Яблуневий шлях” надасть можливість використовувати потенціал галузі садівництва, збільшити додану вартість і головне – залишити гроші на місцях. На все дві громади отримали понад 500 тисяч євро (а це понад 18 млн гривень) від Європейського Союзу в рамках програми “Мери за економічне зростання”.

Як зазначив очільник департаменту міжнародного співробітництва та регіонального економічного розвитку Володимир Мережко, вони мають ідею створити бренд кожного району області і таким чином розпочинають саме з Барської та Северинівської ОТГ.

– Цей проект зацікавить мешканців не лише Вінницького району, а й мешканців України та наших іноземних партнерів, оскільки у нас є, чим пишатися. Ми лідери по вирощуванню яблук і  маємо показувати все те найкраще, що маємо на території Вінницької області.

В свою чергу директор департаменту агропромислового розвитку Микола Ткачук зазначив, що хоча Вінниччина лідер у садівництві, однак сьогодні необхідно вже шукати нові підходи для розвитку галузі.

– Яблука – це продукція, орієнтована на експорт. Минулого року данної продукції було експортовано на понад 15 мільйонів. Тим не менше, сьогодні ми хочемо акцентувати увагу на туристичному спрямуванні, збільшити кількість робочих місць, сформувати і розширити історико-культурну спадщину.

Зауважимо, що ідея “продуктового шляху” не нова у світі. У Європі, наприклад, досить поширені ягідні, яблучні та інші “шляхи”.  На реалізацію проекту на Вінниччині мають 27 місяців. За цей час найбільше грантових коштів від ЄС планують використати на відновлення інфраструктури. Серед іншого, у селі Олександрівка, Жмеринського району є музей садівництва який заплановано відремонтувати та відновити експозицію; в Северинівці відновлять шклярню (колишню теплицю), яка працювала з 1868 року, де вирощували навіть лимони та апельсини; в Антонівці заплановано створити розплідник старих сортів яблук, а в Бару – створять дегустаційний центр та кластерний офіс, де люди, які вирощують яблука, мають отримати нові компетенції.

До речі, у Северинівській ОТГ є санаторій, де передбачено проводити спеціальні ванні процедури з додаванням яблучного соку, а також масажі та пілінг тіла за допомогою яблучної маси. Також придбають апарати для виробництва кисневих коктейлів з яблучним концентратом.

– Можливо, це звучить смішно, але в багатьох вже засвітилися очі, щоб приїхати і подивитися на це, – розповів Олег Левченко. – Тим часом санаторій вже відновлює приміщення, щоб це запрацювало. А як ще “затягти” туристів у сільський санаторій, як не такими цікавинками?

Проект буде цікавим та корисним не лише туристам, а й самим фермерам, які займаються вирощуванням яблук. Олег Левченко зазначив, що сьогодні фермери вирощують продукцію переважно для переробки, заморозки або постачає на свіжий ринок.

– Ідея в тому, щоб в рамках проекту навчити виробників і об’єднати їх у великий кластер, де кожен матиме свою функцію. Яблуко взагалі можна переробити у 64 унікальні продукти: від сидру до пастили. І потрібно показати, як це все може функціонувати. Треба показати, що ми маємо експортувати не лише свіже яблуко, а й завершену продукцію, запаковану та забрендовану. Маємо ідею, щоб наш “Яблуневий шлях” виріс у регіональний бренд.

Під час зустрічі сьогодні, 11 липня, голови Барської міської ОТГ та Северинівської сільської ОТГ підписали меморандум із ключовими Департаментами облдержадміністрації – агропромислового розвитку та міжнародного співробітництва, які допоможуть у реалізації проекту.

Зауважимо, що в обласній державній адміністрації не лише підтримують такий проект, а й мають наміри у майбутньому поширити його й на інші райони.

Фото Андрія Завертаного

Джерело: Вінницький інформаційний портал "Вежа"

 <<<