Карта інвестиційної привабливості
Ми в соцiальних мережах
Погода в місті
При зверненні до міської ради, чи було вирішено Ваше питання?
Так
Ні
Проголосувало: 69
Новини
ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ ЗАКЛАДІВ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА БАТЬКІВ ВИПУСКНИКІВ

  Інфекційні хвороби традиційно займають одне з провідних місць в загальній структурі захворюваності населення.  У 2018 році, на території області зареєстровано 9 спалахів гострих кишкових інфекцій. Спалахи реєструвались в містах: Вінниця, Могилів-Подільський, Муровано-Куриловецькому, Вінницькому, Чечельницькому, Немирівському та Барському районах. При цьому постраждало 162 особи, в т. ч. 70 дітей віком до 17 років. Зокрема у Барському районі було зареєстровано спалах  гострої кишкової інфекції  в кафе «Марсилія», с.Чемериси Барські, Барський район, Вінницька область, при цьому постраждало 22 особи. У 2017 році по області було зареєстровано 5 спалахів із загальною кількістю постраждалих - 60, в т.ч. 20 дітей, в Барському районі спалахи гострої кишкової інфекції  не реєструвались.

Має місце збільшення кількості дітей серед постраждалих та реєстрація спалахів, пов’язаних з перебуванням дітей в навчальних закладах, на противагу минулим рокам, коли спалахи виникали в побуті. Також, реєструвались спалахи, пов’язані з діяльністю епідзначимих об’єктів, таких як школи та об’єкти громадського харчування.

Загалом, більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь поєднує вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води та готових страв, виготовлених  в домашніх умовах  і в закладах громадського харчування. 

        Найгарячіша пора для  закладів громадського харчування – це пора проведення випускних вечорів, святкових та інших заходів в літній період, адже температура повітря зовні та всередині приміщення іноді досягає високих відміток. Зростає актуальність гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ),  які несуть значну небезпеку для здоров’я людини. В першу чергу це стосується сальмонельозу, дизентерії, вірусного гепатиту «А», черевного тифу, паратифів, холери та інших, які можуть викликати, як поодинокі випадки, так і спалахи захворювань.

         Не кожен  розуміє головне -  свято повинно бути не лише веселим, але  й безпечним, а щедрість і гостинність - поміркованою і не нести шкоди ні  організаторам, ні дітям.

         Найважливішим для закладів громадського харчування є виробництво кулінарних страв і будь-яка, навіть не значна похибка при приготуванні, може призвести до жахливих наслідків. Дуже часто для приготування запланованої кількості страв у господарів абсолютно немає умов для приготування їжі на 100 і більше гостей одночасно -  мала площа приміщень, немає необхідної кількості розроблювальних столів, дощок, ножів, кухонного інвентарю, приладь, посуду, кухарів   і обслуговуючого персоналу. Один  холодильник не в змозі вмістити всі страви, що швидко псуються, з дотриманням товарного сусідства. При приготуванні  їжі кухарі інколи не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, до приготування страв залучаються люди, які не пройшли медичний огляд. 

Використовується продовольча сировина сумнівної якості (без документів, які засвідчують її якість) та зберігається  в антисанітарних умовах. А приготування таких страв, як заливне м'ясо - холодець, майонезні салати та кремові торти, взагалі не рекомендовані в громадському харчуванні саме через те, що вони є дуже небезпечними і часто бувають причиною харчових отруєнь.

З метою попередження виникнення епідемічних ускладнень серед населення під час проведення випускних вечорів, Барське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає Вашу увагу на основне:

  • не використовуйте для виготовлення кулінарних страв, продовольчу сировину сумнівної якості, без документів, що засвідчують її якість та безпеку;

  • під час організації та проведення випускних вечорів, узгодьте меню з батьками, погодивши його з управлінням Держпроспоживслужби в Барському районі;

  • не допускайте вживання під час святкування випускних вечорів будь-яких страв домашнього виготовлення, особливо м’ясної та рибної кулінарії, кондитерських виробів;  

  • не допускайте виготовлення та реалізацію харчових продуктів високого епідеміологічного ризику: м’ясних, рибних фаршированих страв, паштетів, салатів заправлених (майонезом, сметаною), страв з дикорослих грибів - солених, маринованих, сушених,   млинців (із кисломолочним домашнім сиром ), холодців з м’яса, риби, птиці, пиріжків з ліверним фаршем тощо; 

  • з метою профілактики сальмонельозу чітко виконуйте вимоги при зберіганні та використанні курячих яєць з врахуванням правил їх миття і дезінфекції;

  • дотримуйтеся технології приготування страв; 

  • для питних цілей та миття фруктів, ягід і овочів слід використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;

  • не допускайте до виготовлення їжі сторонніх осіб, без пройденого медичного огляду; 

  • дотримуйтеся режиму миття та дезінфекції столового та кухонного посуду. 

 

 <<<