Карта інвестиційної привабливості
Ми в соцiальних мережах
Погода в місті
Новини
НА ВІННИЧЧИНІ ПРОТЯГОМ ОСТАННЬОГО МІСЯЦЯ ЗАРЕЄСТРОВАНО 60 ВИПАДКІВ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

На Вінниччині протягом останнього місяця зареєстровано 60 випадків отруєння грибами, постраждали 73 особи (в тому числі 1 дитина 13 років):

  • м. Вінниця - 24 випадки;
  • Чернівецький район – 8 випадків;
  • Мурованокуриловецький район - 8 випадків;
  • Жмеринський район - 6 випадків;
  • Могилів-Подільський район - 5 випадків;
  • м. Ладижин - 3 випадки;
  • Вінницький район - 2 випадки;
  • Томашпільський, Калинівський, Козятинський райони та Піщанка - по 1 випадку.

Серед причин отруєнь на 1 місці грибний збір, на 2 - рядовки, на 3 - маремухи.

Окрім того, варто зазначити, що в 3 випадках отруєння виникло після вживання мухоморів, ще в 3 - після вживання білих грибів та 7 випадків в результаті вживання невідомих грибів, придбаних на ринку.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Поради для уникнення отруєння:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки (нудота, блювота, головний біль, галюцинації тощо):

  • Негайно викликайте швидку допомогу, а до її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.
  • При полегшені симптомів все одно зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Якщо після отруєння залишились гриби - в жодному разі не викидайте їх, аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 <<<